Konglebilder og konglenes hemmelige hemmelighet!

Har du gamle rammer liggende?

Da kan du alene eller sammen med barn lage flotte bilder! Ta en titt under et furutre. Der finner du sikkert fine kongler🤗 Plukk de med deg og tørk de enten på badegulvet eller i stekovnen på 80 grader til de er tørre og har åpnet seg.

Du trenger:

Kongler, spraymaling eller hobbymaling og pensel, ramme og limpistol. Kanskje en avbiter eller skarp kniv hvis du vil dele konglene. En tom pappeske hvis du skal spraymale konglene.

Start med å legge konglene tett i tett i rammen for å se hvor mange du trenger. Skjær eller klipp av den øverste delen på noen av konglene. Da ser du at den likner på en blomst!

Så skal konglene males. Da kan du enten:

1. Ta en tom pappeske og brett ut en avis som dekker bunn og litt oppover kantene. Legg oppi så mange kongler du ønsker i den fargen. Spray konglene og rist på esken så du ser at de blir dekket av maling. NB! Lurt å stå ute med dette, men pass på at det ikke blåser maling på vinduer eller biler! Løft avisen med konglene opp og la de tørke. Legg ny avis i bunnen av esken og fortsett til du har malt alle konglene i de fargene du ønsker!

2. Hvis små barn skal lage et bilde, så vil de sikkert male konglene sjøl. For å få fram fine farger, så har jeg erfart at det blir finest resultat dersom konglene er malt hvite først. Så da kan du jo se om du vil » jukse littegrann» og la barna få male kongler som du på forhånd har sprayet hvite.

Når du skal lime konglene inni rammen så bruk limpistol, eller smør godt med lim på hele underlaget. Lim konglene tett i tett sammen. La noen ligge opp ned. De har et fantastisk mønster under.

Mal gjerne et prikk midt i «blomsten» med en kontrastfarge. Vakker, ikke sant?

KONGLENES HEMMELIGHET!

La barna studere konglene og fortell dem at konglene har en hemmelig hemmelighet😄  Mellom konglebladene ligger det nemlig bittesmå frø som faller ut av konglene når de henger på trærne! Vinden tar disse små frøene med seg og legger de forsiktig ned på bakken. Kanskje på en liten moseseng! Der ligger frøet og venter på litt regn, sol og varme! Plutselig skjer det noe utrolig spennende! Frøet vokser! Det blir større og større. Bittesmå røtter eller føtter vokser seg fast til mosesengen. Så får det lille frøet lyst til å strekke seg opp mot solen! Da får den se andre trær som er så store såå store! Hjelpe meg, tenker det lille frøet. Tenk å være så stor? Det bor til og med en hel familie med fugler i et rede i den store furua rett ved mosesenga til det lille frøet.

En dag blåste det voldsomt! Det lille frøet måtte klore seg fast for ikke å bli tatt av vinden!

Det knaket i greinene på de store trærne. Ojsann, der ramlet det ned flere kongler fra gamlefurua! Flere små frø falt ut av konglene. Så gøy! Nå fikk det lille frøet mange venner! Dagene gikk og det lille frøet ble litt større for hver dag. Det samme skjedde også med de andre frøene som hadde landet på små mosesenger rett ved.

Nå var de plutselig mange små furuspirer som stod og snakket sammen og la drømmer om framtiden! Det var så utrolig mye spennende i skogen. Harer hoppet forbi, fuglene fløy høyt over de små furutrærne, ei lita bille klatret oppover den spinkle stammen til furutreet vårt. Det kilte i barken!

Plutselig en dag følte det lille treet at det holdt på å sprenge! Hva skjer da? Tenkte det mens det prøvde å strekke seg for å bli litt høyere. Plopp, der kom det jammen en ny kvist ut av stammen! Jeg vil prøve dette en gang til, tenkte treet og strakk seg enda litt mer. Plopp, plopp, der spratt det ut to små kvister til! Hurra! Nå ser jeg jo ut som et ordentlig tre, tenkte det lille, stolte treet mens fuglene sang så vakkert og ei lita mus stoppet opp og tittet på den lille, stolte furua.

Den kikket bort på vennene sine. De var litt mindre, men jammen begynte de også å få små grener på de tynne stammene sine.

En dag kom det et forferdelig uvær. Det blåste veldig hardt og regnet øste ned. De hørte torden som buldret og alle dyrene gjemte seg. Det var så rart i skogen den dagen. Plutselig falt det ned en stor, tung grein av den gamle furua. Heldigvis var det ingen som fikk den over seg! Jeg er redd jeg, hørte den lille furua en stemme som sa. Det var det aller minste furutreet som skalv fordi det var så redd.

Jeg syntes også dette er skummelt, tenkte den lille furua. Den tittet opp på det store treet som nettop hadde mistet en grein. Er du redd? Spurte den mens den prøvde å skjule hvor redd den var.

Redd, jeg? Svarte den store, gamle furua. Nei dette er bare koselig! Når det regner så vasker jeg meg. Det er så deilig med en skikkelig dusj vettu! Og vinden tørker meg og fjerner gamle tørre greiner og kongler sånn at det blir plass til nye!

At det tordner og bråker syntes jeg er gøy! Det er bare skyene som har konkurranse om å fly fortest. Så hender det at de kræsjer så det smeller. Da kommer det gjerne et blink som menneskene kaller for lyn og så buldrer det. Jeg tror skyene har det supergøy da!

Det lille treet stod og tenkte. Så trygt det var å ha de store trærne rundt seg. De som hadde opplevd så mange ting som de små ikke alltid forstod… Så deilig å få sånne trygge svar når en er liten og redd. Så godt å være sammen både små og store!

Det sluttet å regne i skogen. Vinden ble stille. Fuglene begynte å synge igjen og solen varmet så godt! Det lille treet stod å tenkte på at det var egentlig bra at det var forskjellig vær i skogen. Både regn og torden, vind, snø og sol.  Nå stod den og kjente hvor ekstra glad den var for solstrålene som varmet så godt akkurat nå.

Så deilig det er å ha venner når en er redd. Og høre den store, gamle furua fortelle at det egentlig ikke var noe å være redd for😋👍🏼🌿🌲🌾Et sånt stort, gammelt og trygt tre vil jeg også bli, tenkte den lille fura mens det ploppet ut enda en ny grein fra stammen som nå var blitt enda litt tykkere! Det kom en liten fugl og satte seg på den nye greina. Den sang så vakkert at den lille furua beveget greinene i takt med den fine melodien!

Vi mennesker må alltid huske på at vi må ta vare på skogen. Ikke ødelegge maurtuene, kast aldri søppel i naturen og ikke tråkke på de små furuspirene. De skal nemlig bli til store, fine trær. Trærne renser lufta så vi kan puste! Ta vare på naturen så tar naturen vare på oss!

(Skrevet av Esther Ødemark)

Husk at du kan bli medlem av Facebookgruppen min bestemoresther.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*