Hva fyller vi livet vårt med?

image

Jeg får av og til noen fantastiske, oppmuntrende og kloke ord på mail fra en jeg ikke kjenner! Årsak? jo, jeg lastet ned en bok som han har forfattet. Etter det, har jeg kommet på adresselista hans. Derfor får jeg disse mailene. Heldige meg!

Han heter Arthur Taubo og jeg har fått tillatelse til å gjenfortelle noe av det han skrev om.

Sitat:
Jeg vet ikke om du har opplevd det,
men jeg tror det. Plutselig så virker
ikke datamaskinen lenger. I gamle dager
var det slik – datamaskiner streiket, IT-folk
kom inn i bildet, plunder og heft og
uforutsette kostnader, men «vi klarte oss».

Her om dagen skjedde det for meg.
Maskinen slo seg bare av, og startet igjen,
holdt på litt, og slo seg av igjen.
Hva nå?, tenkte jeg. Har noen “hacket”
maskinen min? Jeg ble svett. Maskinen
min har veldig mange programmer.
Jeg har ufattelig mange filer, men kanskje
viktigst: Jeg har vanvittig mange passord
til ting langret i et spesielt program, og
nå fikk jeg ikke tilgang til noe. Heldigvis
fikk jeg liv i maskinen i 5 minutter. I løpet
av den tiden klarte jeg å eksportere alle
passordene til en tekstfil. Så døde maskinen
helt. GAME OVER, tenkte jeg. Printeren holdt på,
og ut av den kom 39 A4-ark tettpakket med
brukernavn og passord. Ikke visste jeg at
det var så mye. Mine passord er ikke, 1234,
men helt “syke” kombinasjoner, og ofte
en blanding av tall og små og store bokstaver.
Som du kanskje skjønner – helt “umulig” å huske
på til daglig. Jeg pustet lettet ut da arkene
kom ut. Dette var gull. Nå kunne jeg bruke en
annen maskin, og late som om livet var som
det skulle. Sitat slutt.

Han skrev mer enn dette, blant annet at det tok ham 13 timer å ta kopi av 759 GB med informasjon!

Han fant ut at veldig mye av det som han fylte livet sitt med, og som syntes viktig – IKKE er viktig. At han måtte passe på det som er av verdi, og la det som ikke betyr noe, fare.

Hva er viktig i mitt liv?
Hva er viktig for de rundt meg?
Fyller jeg dagene med forberedelser og tanker om morgendagen?
Bekymringer?

Av og til er det lurt å «Stikke fingeren i jorda». Tenke etter… Kanskje gjøre noen forandringer. Sette av litt tid, enten til deg sjøl eller en som trenger deg?

Ikke bare fylle «harddisken» med ting som hverken løfter oss selv eller andre. Ta en pause. Tenk igjennom og fyll dagen med noe godt!

Lykke til!

imageSyltetøyglasset og to kopper kaffe…

En professor sto foran sine filosofistudenter i auditoriet. Da timen startet og alle var falt til ro, tok han fram noen ting og satte dem foran seg. Han løftet opp et stort, tomt syltetøyglass og begynte å fylle det med golfballer. En etter en.

Til slutt spurte han studentene om glasset var fullt. – Jo, glasset var helt klart fullt.

Så tok professoren fram ei eske med småstein og tømte dem oppi glasset. Han ristet glasset lett. Småsteinene rullet inn i de åpne områdene mellom golfballene. Deretter spurte han studentene igjen om glasset var fullt. -Jo, nå var glasset iallefall fullt.

Deretter tok professoren en kasse med sand og helte det opp i glasset.  Og sanden fylte selvfølgelig opp resten av plassen. Igjen spurte han om glasset var fullt. Studentene svarte litt lattermildt, men enstemmig «ja».

Til slutt tok professoren fram termosen sin og fylte i to kopper med kaffe. Han tok en slurk av den ene koppen, før han helte innholdet av begge koppene ned i syltetøyglasset. Kaffen fylte effektivt  tomrommet mellom sandkornene. Studentene lo.

Nå, sa professoren da latteren var stilnet, jeg vil at dere skal se for dere at dette glasset representerer deres liv. Golfballene er de viktige tingene –  familie, barn, helse, venner. Ting som betyr noe for deg i livet, uansett om alt det andre går tapt. Småsteinene er de andre tingene som betyr noe, sånn som jobb, hus, bil,  interesser og hobbyer. Mens sanden er alt annet – småting. Hvis dere putter sanden ned i glasset først,» fortsatte han, «så er det ikke plass til verken småsteinene eller golfballene. Det samme gjelder i livet. Hvis du bruker all din tid og energi på små, ubetydelige ting, så får du aldri plass til de tingene som er viktig for deg.

– Så vær oppmerksom på de tingene som er avgjørende for din lykke. Vær ærlig med deg selv og din familie. Vær tro mot deg selv. Ta med partneren din ut på middag. Gå turer i naturen sammen. Lek med dine barn. Det vil alltids være tid til å rydde huset og fikse en dryppende kran. Ta vare på golfballene først – de tingene som virkelig betyr noe. Vær flink til å prioritere din tid. Alt det andre er bare sand.

En av studentene rakte hånden i været og spurte hva kaffen representerte. Professoren smilte – Jeg er glad du spurte . Det var bare for å vise deg at uansett hvor fullt livet ditt synes å være, så er det alltids plass til et par kopper kaffe med en god venn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*