Sakkeus

sakkeus.jpgb

En liten dramatisering av fortellingen om SAKKEUS!

Du trenger:
En forteller, Jesus og Sakkeus, litt rekvesita som stoler, bord, servise, sjokoladepenger, noe som kan forestille et tre, (vi tok barna med ut og brukte et furutre), utkledningsklær.

Sakkeus og Jesus spilte rollene uten å snakke. Viktig med litt overdrevne bevegelser og kroppspråk! Fortelleren må lese høyt og tydelig (mikrofon) og ha innlevelse i stemmen:)

Før vi startet, ble barna fortalt at de skulle få bli med på noe spesielt. Derfor skulle ingen rekke opp handa eller spør om noe under forestillingen. Hvis de hadde spørsmål, måtte de vente til fortellingen var slutt.

Hei, bli med til Jeriko!
Men for å komme dit, må du først dra gjennom tollstasjonen på grensa. Hvis du har handlet varer, eller har med deg mye krydder, silkestoff, vin, tobakk, sjokolade eller andre ting, så må du innom tollstasjonen. Der arbeider tollerne for å passe på at ingen smugler varer inn i landet uten at de har betalt tollen. Toll betyr at de må betale for å ha med varer inn i landet.

Sakkeus sitter i huset sitt og teller penger. (sjokoladepenger m gullpapir rundt)

Han som var den øverste sjefen for tollerne het Sakkeus. Han var styrtrik! Ikke fordi han egentlig hadde så høy lønn, men fordi han lurte alle som kom til tollstasjonen. Hvis de egentlig skulle betale 500 kroner, så sa Sakkeus at det kostet 1000 kroner! Han la 500 kroner i kassaapparatet og resten la han i den digre lommen på klærne sine! Sånn lurte han alle. Derfor ble han etter hvert veldig rik!
Alle i landet skjønte at Sakkeus lurte folk på denne måten, men siden han var den øverste sjefen, så fikk de ikke tatt han.
Dette var nok grunnen til at Sakkeus ikke hadde noen venner. Folk var irritert og sinte på han. Han bodde i et av de dyreste og fineste husene i landet. Han hadde bare dyre klær av beste merker, spiste flott mat og han levde et liv i luksus med mange tjenere.
Likevel, selv om han var veldig rik, så hadde han ingen venner! Han var ensom. (Sakkeus viser at han er trist) Hvis han gikk en tur i byen, så merket han at folk hvisket og tisket og pekte på han. ”Der er han som tar for mye penger av folk som skal inn i landet”, hvisket de.
Derfor var han nesten alltid inne når han ikke var på jobb.
De siste dagene hadde han sett at noen hadde hengt opp store plakater hvor det stod at Jesus skulle komme til parken like ved der Sakkeus bodde. Han skulle komme på lørdag, og det er i dag!
Han titter ut av det store vinduet sitt. Tar vekk gardina og står og ser på en strøm av mennesker som går mot parken. Han er nysgjerrig nå! Hmm.. skal han, nei han kan ikke…
Hva må folk tro hvis han går for å se og høre på Jesus? På de store plakatene stod det at Jesus er alle sin venn! At han kan hjelpe de syke og at han tilgir de som har gjort noe galt. Han kan gi frelse stod det også. Hva betyr det da? Frelse rimer på helse, tenkte han. Det er sikkert noe bra!

(Her følger Sakkeus det som leses)
Åh så lyst han fikk til å treffe Jesus! Han stod og kikket og kikket…
Plutselig tok han et valg! Jeg gjør det, tenkte han. Dermed løp han ut døren og ned trappene. Oj, han hadde et problem! Han var nemlig så kortvokst. Nesten alle andre menn og kvinner var høyere enn han! Hvordan skulle han klare å få et glimt av Jesus da?

Her tok vi barna med ut. Vi lot barna og de voksne være menneskemassen. Da stod Jesus litt bortenfor og vi gikk bort til han. Sakkeus prøvde å komme seg bort til Jesus, men det gikk ikke. Fortelleren leser videre. (Viktig at alle er rolige så de hører…)

Nå må jeg være smart, tenkte han. Dermed prøvde han å snike seg fram i køen av mennesker!
Da folk fikk se hvem som kom snikende, ble de virkelig irritert! Prøver han, den falske, sleipe Sakkeus å snike seg fram! Noen spyttet etter han og dyttet han. Nei dette gikk ikke. Plan B! jeg må se Jesus, tenkte han. Sakkeus var en smart mann. Han visste at loven sier at jøder ikke skal løpe. Likevel løp han det forteste han kunne. Forbi hele folkemengden og videre bort til et kjempedigert morbærtre! Han stod og kikket opp i treet. Jøder har ikke lov til å klatre i trær heller. De har nemlig ikke lov til å vise beina. Jeg er jøde, tenkte han. Men ingen ser om jeg klatrer opp i det treet og gjemmer meg der. Da vil jeg nemlig få se Jesus da han går forbi like ved dette treet!! Å, jeg er lur, tenkte han mens han klatret høyt opp. Det kilte i magen da han så ned. Det var første gang han hadde klatret opp i et tre. Nå satt han og ventet spent!
Folkemassen kom nærmere og nærmere! Der så han Jesus! Det var vanskelig å høre hva han sa, men han satt musestille blant alle kvister og bladene. Han syntes han hørte hjertet sitt slo og pumpet høyt.
Han lukket øynene et lite øyeblikk. Alt var så merkelig. Jeg, en voksen mann, en jøde. I dag har jeg brutt loven to ganger allerede, tenkte han. Først løp jeg, og så klatret jeg opp i dette treet. Jammen godt at ingen så meg!
Plutselig hørte han noen rope navnet hans. Sakkeus! Hæ? Har noen oppdaget meg? Ånei, er det politiet som kommer? Nå hørte han det igjen. Sakkeus! Han så ned. Han så ned i et mildt og smilende ansikt. Der nede, rett under treet hvor han hadde gjemt seg, der stod selveste Jesusen!
Sakkeus, kom ned. Jeg har lyst til å bli med hjem til deg på en kopp kaffe! Kan jeg det?
Den lille mannen oppi treet holdt på å falle ned! Hva skjer, tenkte han. Drømmer jeg? Han husket ikke sist noen hadde vært hjemme hos han på kaffebesøk! ”kom ned Sakkeus”, sa Jesus en gang til. Sakkeus hoppet ned fra treet. Han så opp på Jesus. Han orket ikke å se på menneskene som stod rundt på alle kanter. Han hørte at de var sinte og irritert på Jesus som hadde stanset der for å snakke med denne dumme Sakkeusen! Nei han så bare på Jesus. Denne kjærlig, skjønne og snille mannen. Guds sønn! Han ville bli venn med en som ingen andre ville være venn med!
Hvordan kunne Jesus vite navnet mitt, tenkte Sakkeus. Lurer på om han vet at navnet mitt betyr: ”Den rettferdige”?
Han rakk ikke å tenke mer på det, for plutselig tok Jesus hånden til Sakkeus. Han ville at Sakkeus skulle føle seg trygg. Sammen gikk de hjem til huset der Sakkeus bodde. Alle folkene fulgte etter. De kunne ikke tro det var sant! Jesus brydde seg ikke om det. Han hadde fokus på den lille ensomme mannen. Han som ingen andre var glad i. Han som ingen andre ville være venn med. Alle går inn igjen og fortellingen fortsetter i huset til Sakkeus.
Sakkeus serverte nykokt kaffe og deilig kake som tjenerne hans hadde laget. Nå satt de to, Sakkeus og Jesus og snakket sammen og hadde det så kjekt. Sakkeus kunne by på kaffe og kaker, men Jesus kunne by på noe som er mye bedre! Han gav kjærlighet, omsorg og vennskap. Andre ville sikkert kjeftet på Sakkeus og sagt at de skulle melde ham til politiet og at han måtte i fengsel!
Plutselig merket Sakkeus at det skjedde noe inni han. Han fikk en sånn rar følelse. Han begynte å tenke på så dum han hadde vært da han hadde tatt for mye penger av folk! Han fikk så dårlig samvittighet! Mens tårene rant nedover kinnene hans, bøyde han seg på kne foran Jesus, den nye vennen sin.
Han bestemte seg. Så sa han til Jesus: ”halvparten av alt jeg eier, vil jeg gi til de fattige. Og de jeg har lurt penger ifra, vil jeg gi fire ganger så mye tilbake!”
Jesus gav Sakkeus en god klem. ”Gud velsigner deg, sa Jesus. I dag har frelsen kommet til deg og din familie. For jeg, menneskesønnen har kommet for å leite opp og frelse det som var fortapt!”

TIPS!
Da vi i barnegruppa hadde denne teksten, så kledde Calle seg som en moderne utgave av Jesus, (siden han var snekkerens sønn, så hadde Calle på seg snekkerbukse, lang parykk, hørselvern osv) og Raymond som spilte Sakkeus, hadde kule, dyre klær og et stort «gullsmykke» (siden Sakkeus var rik). Jeg leste fortellingen mens de dramatiserte. Det ble faktisk veldig bra! Barna fikk bli med ut (som folket som hørte på Jesus) og så på da Sakkeus klatret opp i Morbærtreet, en stor furu;) Barna, (sammen med lederne) fulgte med Sakkeus og Jesus inn igjen. Der drakk de to kaffe og latet som de pratet sammen.

Jeg leste ferdig fortellingen, og fikk en liten dialog med barna.

Kanskje vi også kan gjøre som Jesus, nemlig bli venn med de som ingen andre vil være sammen med.

Jesus overvant det onde med det gode.

Jesus visste hva Sakkeus het, og han brukte navnet hans. Husker du hva navnet Sakkeus betydde? Passet det på han?

Sakkeus satset alt for å møte Jesus. Har vi noe å lære av han også?

I denne fortellingen gjør Jesus det samme som hyrden som letet etter det lille lammet som hadde kommet bort. Det lille ulydige lammet som ikke fulgte de andre. Dette lille lammet letet han etter. Han bryr seg om de små.

Jesus bryr seg om deg og meg også! Han ønsker å være venn med alle! Både de som er snille og greie, men også de som gjør dumme eller gale ting! Han elsker alle!

Renate delte ut en sjokoladegullpenge til alle barna til slutt! Disse hadde Sakkeus sittet og telt inni huset sitt før han gikk for å møte Jesus:)

2 kommentarer til «Sakkeus»

 1. Hei Esther!

  Fikk tips om bloggen din, og har foreløpig bladd litt her og litt der. Dette er GULL! Masse gode tips og erfaringer som kan brukes i barnearbeid (eller arbeid blant barn, ikke alle som har gode assosiasjoner til ordet) og i familiearbeid!
  Jeg har nå 32(!) år på baken som søndagsskolearbeider, og tenker at det sikkert er flere med meg som sitter med erfaringer som andre kan ha nytte av. Fantastisk at noen øser ut av det de har av ideer og erfaringer!

  HippieHege

  1. Så utrolig koselig oppmuntring Hege😂😂😂 Det gjør så godt! Fantastisk at du er med i verdens viktigste arbeid! Du må gjerne dele ting på bloggen min, hvis du ønsker👍🏼😄🎉Jeg tenker også sånn at vi må dele av våre erfaringer og ideer, så kanskje noen kan føle at det kan være til hjelp!
   Klem fra Esther

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*