Pyntede sitteundelag i tovet ull

Vinter og kulde! Ja nå trenger vi og varme oss. Sitter du inne foran peisen og har lyst på et enkelt og morsomt håndarbeide? Strikk sitteunderlag og pynt de med navn, blomster, dyr, traktor eller noe annet du kommer på! Det blir morsomme og personlige gaver.

Legg opp ca 50-55 masker på pinne nr 7 med et tykt og et tynt ull tovegarn. Altså skal det strikkes med to tråder.

Strikk rett fram og tilbake til arbeidet måler 10 cm lenger enn bredden. Det er fordi det krymper mest i den retningen under tovingen. Fell av og fest tråder.

Vaskes i maskin med flytende grønnsåpe. Det kommer litt an på hvor mye du vil at det skal toves. Jo høyere temperatur på vannet, jo tykkere blir det, men så blir det også mindre i omkrets.

Det kan være lurt og prøve seg litt fram. Vask det på 40 grader og se om du er fornøyd. Vil du at det skal toves hardere, så kjør på 50- 60 grader. La det tørke før du pynter det.

imageFilting:
Du trenger:
Filtenål
Kardet ull i forskjellige farger
Skumgummi

 

 

 

Legg sitteunderlaget over skumgummien. Så tar du litt ull og legger flatt der du vil ha det. På bildet over ser du trinn en. Med nålen stikker du tett i tett i en sirkel. Så tar du ulla som er utenfor den sirkelen du lagde og bøyer det inn mot midten (Trinn to).Da får du en jevn kant på rundingen. Så må du stikke tett i tett over hele sånn at det fester seg.

Det er mothakene på nålen som gjør at ulla går igjennom sitteunderlaget og fester seg. Nålen skal dyttes så langt ned at rillene går ned i skumgummien.

Du vil merke at sitteunderlaget sitter litt fast i skumgummien, men det er bare å dra det løst.

Husk at det er lurt å ta litt ull om gangen og heller legge på flere lag, enn å starte med en stor dott. Hvis du ikke blir fornøyd, så bare dra det av og start på nytt.

Viktig: Hold alltid i bøyen på nålen når du bruker den. Ellers knekker den så lett. Jeg liker best de nålene som ikke er for tynne.

Alt utstyr til dette selges i hobbybutikker.

Tips!
Du kan bruke pepperkakeformer som hjelp. Da legger du formen på der du vil ha den. Så tar du litt ull oppi formen og stikker opp og ned tett i tett i tett:))

Hvis jeg ikke har forklart meg godt nok, så legg igjen en komentar, så skal jeg prøve å forklare meg bedre;)
image

 

 

 

 

 

 

IMG_0955 image IMG_0953

 

 

 

 

IMG_0954

2 kommentarer til «Pyntede sitteundelag i tovet ull»

  1. Hei Esther. Skal prøve meg på nålefilting på sitteunderlag. Skjønner litt mer av det nå når jeg leser fremgangsmåten hos deg. Men hvordan lager du det med traktor, er det på frihånd eller legger du på en tegning.
    Du lager så mye fint og det er gøy å følge deg. Håper dere har det bra.
    Sidsel

    1. Hei Sidsel! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding👍🏻😄 Det varmer💖💖💖💖 Veldig gøy med filting! Jeg gjør alt på frihånd. Legger på litt filt om gangen. Tar og river det opp hvis jeg ikke blir fornøyd☺️ Kan være en hjelp å ha et bilde å se etter. Etter å ha bodd på gård i mange år med 4 barn, så har jeg tegnet noen tusen traktorer opp igjennom😂😂😂
      Ja det er bra med oss! Håper det samme med dere🥰 God klem♥️🧡💛

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*