Seljefløyte

Har du hørt gjøken?
Isåfall kan du gå barføtt ute! Men da er det også tiden for å lage seljefløyter!
På bildene under viser sønnen vår Henning deg hvordan det kan gjøres!
Det føles nesten magisk å få en grein til å pipe:)

Jeg husker så godt at vår kjære pappa tok oss barna med hver vår, for å se om heggen hadde begynt å blomstre! På vegen dit lagde han alltid seljefløyter til oss barna! Gode minner!
Mannen min husker sin bestefar som brukte hesten på jordet for å så. Når hesten måtte hvile, satte han seg ned og spikket seljefløyter til barnebarna!
Kanskje vi skal ta med oss barna på tur og la tradisjonen gå videre? La barna lære at vi kan lage ting sjøl istedet for å kjøpe alt ferdig?

image
Her viser sønnen vår Henning deg hvordan du lager en seljefløyte!
image
Finn en rett og fin grein uten knupper. Skjær på skrå i den ene enden, omtrent som på en blokkfløyte, og et hakk som en liten halvmåne foran.
image
Her ser du hakket på framsiden. Ta kniven og skjær et spor i barken i en ring rundt greina, ca 3 cm nedenfor hakket. Kniven skal gå helt gjennom barken.
image
Legg greina på låret. Bruk håndtaket på kniven og bank på barken ovenfor det sporet du lagde. Snu greina sakte mens du banker helt til barken løsner. Ta et godt grep rundt fløyta og vri rundt. Hvis den ikke løsner må du banke litt til.
image
Her ser du hvordan den ser ut når du tar vekk barken. Det er viktig at den er hel. Se på bildet. Over hakket skal du skjære vekk en flis, og her er det lett og ta for mye, så ta litt om gangen og prøv deg fram. Det er fordi luften skal komme ned til hakket (klangrommet) og lage lyd. Skjær fra hakket og ut til tuppen.
image
Hvis det ikke kommer lyd med en gang, så  lag klangrommet litt større og skjær en ny flis fram mot spissen av fløyta. Hvis fløytestykket har tørket, må du enten slikke på den eller duppe den i vann før du setter barken tilbake på plass! Nå er fløyten ferdig:)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*